Bouwen met hout: een duurzame en veilige methode
6 augustus '21
De toekomst is van hout. Althans, wel als we de komende jaren meer gaan bouwen en tegelijkertijd onze CO2-uitstoot willen - en moeten - verlagen. Dat houtbouw aan een opmars bezig is, is allerminst gek. Het is namelijk een efficiënte, flexibele en duurzame methode. Maar is het ook sterk genoeg en brandveilig? Het antwoord is ‘ja’. We leggen je graag uit hoe dit precies zit.
Iedereen houdt van hout
Hout wordt geassocieerd met gezelligheid en een gezond binnenklimaat, en de voordelen zijn groot. Zo is het materiaal licht, circulair en weersonafhankelijk en is de bouw snel, flexibel en efficiënt. Bijvoorbeeld omdat hout zich goed leent voor het ontwikkelen van prefab onderdelen.
Maar een grote pre is dat de CO2-footprint een stuk lager is, omdat het CO2 opslaat en er minder wordt uitgestoten om de bouwelementen te produceren en vervoeren. Kortom, hout is uitermate geschikt om een gezonde en fijne woonomgeving te creëren.
Geen zorgen over onderhoud
Leuk, zo’n gezellige woning maar hoe zit het met het onderhoud? Zelfs al zou je de buitenkant van een een houten huis geheel onbehandeld laten, dan zal de woning zeker tientallen jaren meegaan. Maar daar kiezen we natuurlijk niet voor, want met de juiste kwaliteitsverbeteringen alsook betere verbindingen en lijm- en verfsoorten is hout tegenwoordig veel minder onderhoudsintensief. Sterker nog: qua onderhoud is hout vergelijkbaar met andere bouwmaterialen. Ook omdat het bouwfysisch zo is doordacht dat hout kan ademen en vocht geen kans krijgt. Dit om schimmelvorming te voorkomen. Meer weten over het onderhoud van een houten huis?