Hoe zit het met het onderhoud van hout?
6 augustus '21
Woningen van hout zijn gezellig door hun natuurlijke, warme uitstraling. Zowel binnen als buiten. En de voordelen van houtbouw zijn groot. Het materiaal is licht, circulair en weersonafhankelijk, en ook op het gebied van CO2-uitstoot scoort het goed. Of je er nu van houdt of niet, hout heeft zich bewezen als ecologisch verantwoord bouwmateriaal. Maar hoe zit het met het onderhoud? Geloof jij dat hout niet lang meegaat en veel onderhoud vergt, lees dan vooral even verder.
Kwaliteit anno 2021
Net als een stenen huis vraagt een houten huis om onderhoud. Maar de veronderstelling dat hout onderhoudsintensiever is dan andere bouwmaterialen willen we meteen ontkrachten. Vroeger was dit zeker het geval, maar dankzij kwaliteitsverbeteringen van het toegepaste hout, alsook betere verbindingen en lijm- en verfsoorten is dit anno 2021 volledig anders. Conclusie: tegenwoordig staat het onderhoud van hout gelijk aan dat van andere bouwmaterialen.
Hout ademt met duurzame verfsoorten
Allereerst heeft de verfindustrie, samen met houtverwerkers, dusdanig geïnnoveerd dat er minder frequent onderhoud nodig is. Met de duurzame verfsoorten die vandaag de dag worden gebruikt, zijn houten bouwelementen - afhankelijk van de belasting - gegarandeerd rond de 8 jaar beschermd.
Ligt het materiaal gunstig in het bouwobject of wordt er een superieure houtsoort gebruikt, dan is dit zelfs zo’n 10 tot 12 jaar! Hierbij is het belangrijk dat het hout kan ademen. Hout kan prima nat worden, als het maar niet wordt afgesloten door een dikke laklaag.
Vocht blijft buiten
Hierop inhakend moet ook de verbinding of verlijming van een houten bouwelement goed zijn. Denk ook aan delen van houten balken die in contact komen met de buitenlucht. Die worden vooraf al behandeld. Wanneer je hier steken laat vallen kan er door inwatering schimmelvorming bestaan, wat zich op den duur ontwikkelt tot houtrot. Helaas wordt er nog vaak gedacht dat dit de norm is voor hout in woningen. Maar omdat het materiaal nu bouwfysisch dermate gedetailleerd is dat er geen vocht in kan, is dit probleem van de baan.
Het begin is het halve werk
Hoelang de levensduur van een houten woning precies is, is afhankelijk van een aantal belangrijke factoren. Het begint bij de locatie en de fundering van het huis, maar we durven met zekerheid te stellen dat een houten huis er een eeuw later nog staat. Wanneer er duurzame houtsoorten worden gebruikt en de bouwelementen de juiste afwerking krijgen (zoals hierboven omschreven), dan kan dit zelfs oplopen tot 300 jaar. En daarmee zit het met de nieuwbouwwoningen van BPD gelukkig wel goed!